Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Βίντεο από τη μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα super market


Τετάρτη 15/04/2020 - 21:17 - Ενημέρωση: Τετάρτη 15/04/2020 - 21:26
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ - ΙΔ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

Καταγγέλλει τη δημοτική αρχή και απαιτεί την άμεση πληρωμή των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών


Τη δημοτική αρχή Περάματος (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ) «η οποία εν μέσω πανδημίας εκμεταλλεύεται με τον πιο χυδαίο τρόπο τις συμβασιούχες καθαρίστριες των σχολείων και οδηγεί αυτές και τις οικογένειές τους στην ανέχεια» καταγγέλλει το Σωματείο Καθαριστών Σχολείων Δημόσιας -  Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Πειραιά και Νήσων.
Όπως τονίζει, κατά την παρέμβαση που έκανε με αίτημα την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων καθαριστριών των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τη Δευτέρα 13 Απρίλη στη δημοτική αρχή Περάματος, πήρε την υπόσχεση ότι μέχρι την Μ. Τρίτη το πρωί τα χρήματα θα ήταν στο λογαριασμό των εργαζομένων. Ωστόσο, «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η δημοτική αρχή Περάματος  (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ) έχει πρώτου βαθμού συγγένεια με το ψέμα». Συγκεκριμένα υπογραμμίζει ότι «εφαρμόζουν την ΠΝΠ για να εκμεταλλευτούν ακόμη περισσότερο τις συμβασιούχες καθαρίστριες, για να τους αναθέσουν καθήκοντα και υποχρεώσεις που δεν προβλέπονται από τη σύμβασή τους, αλλά για το δικαίωμα των εργαζομένων να πληρώνονται στην ώρα τους, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώνουμε, κανείς δεν λέει κουβέντα».

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Η μαύρη βίβλος της εργοδοσίας στην πανδημία τόμος Α – Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της ζωής μας και των εργατικών δικαιωμάτων

Η μαύρη βίβλος της εργοδοσίας στην πανδημία τόμος Α – Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της ζωής μας και των εργατικών δικαιωμάτων: Με αφορμή την πανδημία η κυβέρνηση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα επιδιώκουν να πετύχουν όσα δεν κατάφεραν με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης τα προηγούμενα χρόνια. Με κλειστές τις περισσότερες επιχειρήσεις η κυβέρνηση νομοθετεί με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου τη μια μετά την άλλη διάταξη που καταργεί εργασιακά δικαιώματα, μειώνει στο μισό τους ήδη άθλιους μισθούς,Read More


Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο 
Μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ-WFTU)
Αγ. Φιλοθέης 5β,  105 56 Aθήνα
Τηλ. 210 3301842,210 3301847,210 3833786   Fax 210 3802 864


Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020

Οι αντεργατικές διατάξεις και η ευθεία επίθεση στους μισθούς
και στις εργασιακές σχέσεις που περιλαμβάνονται στις ΠΝΠ
θεωρούνται άκυρες για το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα!

Η κυβερνητική ικανότητα στην διαχείριση της πανδημίας αποτυπώθηκε σήμερα ανάγλυφα στις προτάσεις των υπουργών που ανακοίνωσαν τα νέα μέτρα. Για τους εργαζόμενους χρειάζεται «προσαρμογή στο δύσκολο εργασιακό περιβάλλον ,με αντοχή και υπομονή», με «αίσθημα ατομικής ευθύνης, νηφαλιότητα, ψυχραιμία». 

Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και τα «εργαλεία ευελιξίας» που έχουν λάβει ως σήμερα και θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, ήταν το βασικό μενού της συνέντευξης. Όπως φυσικά και στις προηγούμενες συνεντεύξεις τύπου, δεν τα λένε όλα φόρα-παρτίδα. Η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε χθες αναφέρει και εξειδικεύει πλευρές που εκτραχύνουν την ήδη άσχημη κατάσταση που έχει έρθει στους μισθούς και σε όσα εργασιακά δικαιώματα  έχουν απομείνει.

Η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία, εκμεταλλευόμενη τα περιοριστικά μέτρα και την αντικειμενική ανασφάλεια των εργαζομένων μπροστά στα αποτελέσματα της πανδημίας και προχώρα σε ισχυρό χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων. Χτύπημα που είχε έτσι κι άλλως στο πρόγραμμα της, βρισκόταν στις κατευθύνσεις του ΣΕΒ όπως πχ η απελευθέρωση των απολύσεων, η παραπέρα ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, η απελευθέρωση ωραρίου κοκ

Η εργοδοσία έχει πάρει από νωρίς το πράσινο φως να κάνει ότι θέλει. Ήδη οι καταγεγραμμένες απολύσεις μέχρι τις 20/3 είναι πάνω από 115.000, με δεκάδες επιχειρήσεις να ξεφορτώνουν προσωπικό, να βάζουν χιλιάδες εργαζόμενους στον πάγο με αναστολή συμβάσεων και άλλους να τους ξεζουμίζουν με φουλ την εντατικοποίηση της εργασίας, άλλους να τους «απασχολούν» αξιοποιώντας το εργαλείο της εκ περιτροπής εργασίας. Φυσικά σε όλο αυτό περιβάλλον πληθαίνουν οι καταγγελίες για απλήρωτη εργασία, καθυστέρηση δεδουλευμένων, απλήρωτες υπερωρίες. 

Όλα τα παραπάνω γίνονται με κρατική στήριξη! Όχι μόνο μέσω των ΠΝΠ και των υπουργικών αποφάσεων που προστίθεται η μια πάνω στην άλλη, αλλά και με ζεστό κρατικό χρήμα που δε γεννήθηκε ξαφνικά αλλά προέρχεται από το στύψιμο των εργαζομένων όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης.
Θυμίζουμε πως πλάι στο τσουνάμι των απολύσεων, η κυβέρνηση έχει δώσει στην εργοδοσία το δικαίωμα να επιβάλει ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς,  μειώσεις στους μισθούς κατά 50% για τουλάχιστον 6 μήνες δηλαδή μισθούς που αντιστοιχούν σε 10 μέρες δουλειά το μήνα. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι που αποτελούν μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων δεν εντάσσονται σε καμία απολύτως ρύθμιση ή προστασία. Είναι εντελώς εκτεθειμένοι καθώς μέσω της «κρατικής προστασίας» συνεχίζουν και φαίνονται ως ενεργοί εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν (οι οποίες παράλληλα μπαίνουν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις καθώς δεν απολύουν) και καλούνται να ζήσουν με μισθούς των 300€-400€, με δραματική μείωση που μπορεί να επιβάλει μονομερώς η εργοδοσία. 
Επιπλέον με την παράγραφο 5 της χθεσινής ΚΥΑ αναιρείται η διάταξη της ΠΝΠ της 20/3/2020 που προέβλεπε τη ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας αφού αναφέρει ρητά ότι «…στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας λήγει μετά τη λήξη της αναστολής.» 
Οι παραπάνω εργαζόμενοι όχι απλά είναι στον αέρα αλλά τιμωρούνται! Ποια ελεγκτική υπηρεσία σήμερα, ποια επιθεώρηση εργασίας ελέγχει το αν η απόλυση είναι «εξαναγκασμός» ή «οικειοθελής παραίτηση»; Αυτή στη στιγμή οι περισσότεροι κλάδοι κατακλύζονται από «παραιτήσεις», οι επιχειρήσεις μεταβάλλουν σημαντικά τον αριθμό των εργαζομένων που «απασχολούν».
Η ΚΥΑ ξεπερνά ακόμα και τα άθλια ως σήμερα δεδομένα που υπήρχαν στα προγράμματα του ΟΑΕΔ με ρήτρες που υπήρχαν στα προγράμματα απασχόλησης και όριζε ένα χρονικό διάστημα για το οποίο οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να κρατούν τους εργαζόμενους και να διατηρούνται οι θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τη χθεσινή ΚΥΑ  οι επιχειρηματίες υποχρεώνονται να ξαναπάρουν πίσω στη δουλειά τους ίδιους εργαζόμενους που ανεστάλη η σύμβαση και για όσο διάστημα ίσχυε η αναστολή (π.χ. για 45 ημέρες). Απ’ αυτό προκύπτει ότι μετά πχ τις 45 ημέρες ο εργαζόμενος μπορεί να απολυθεί χωρίς να λαμβάνει καμία απολύτως προστασία. Δηλαδή δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αποσπάσουν όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις απαλλαγών και χρηματοδότησης που κάποιες φτάνουν έχουν χρονικό ορίζοντα 5ετιας, με μόνη δέσμευση να μην απολύσουν εργαζόμενους για τις επόμενες.. 45 μέρες.
Την ίδια στιγμή η ΚΥΑ επιτρέπει σε επιχειρήσεις που αναστέλλουν τις συμβάσεις μέσω της τηλεργασίας να αξιοποιούν τους εργαζόμενους από το σπίτι. Δηλαδή να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με αμοιβή τα 800 ευρώ και ενδεχομένως τα υπόλοιπα ως το ύψος του μισθού που προβλέπει η σύμβαση, να τα καλύπτει (αν θέλει) ο εργοδότης. Με λίγα λόγια ο εργοδότης απολαμβάνει το προνόμιο της τσάμπα εργασίας τόσο στον ονομαστικό μισθό όσο και στην κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος και παράλληλα έχει τις συμβάσεις εργασίας ανενεργές. 
Τέλος από την ΚΥΑ δεν ξεκαθαρίζονται τα εξής:
  • Όσων έληξε η σύμβαση ορισμένου χρόνου δικαιούνται την έκτακτη αποζημίωση;
  • Όσων καταγγέλλονται οι συμβάσεις τους μετά τις 20/3/2020 και δικαιούνται με βάση τις προϋποθέσεις και επίδομα ανεργίας παίρνουν και τα δυο επιδόματα; 
  • Όσοι συνεχίζουν να δουλεύουν αλλά οι εργοδότες τους δεν τους πληρώνουν, δικαιούνται την έκτακτη αποζημίωση;

Οι εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι δε δικαιούνται επίδομα, στήριξη, δε μπορούν να βρουν εργασία σε συνθήκες πανδημίας. Είναι στον αέρα!

Ήδη στα συνδικάτα φτάνουν καθημερινά καταγγελίες που ξεπερνούν κάθε πρόκληση και εφευρετικότητα προκειμένου η εργοδοσία να βγει αλώβητη από την κρίση και κερδισμένη από τα κυβερνητικά μέτρα, τσακίζοντας τους εργαζόμενους. Εξαναγκασμοί παραιτήσεων, εκβιασμοί, απειλές και πλήρης εργοδοτική αυθαιρεσία στους μισθούς, στα ωράρια, στις άδειες. 

Οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας δε θα μείνουν με σταυρωμένα να παρακολουθούν τη σφαγή τους. Απαιτούμε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ:

  • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν.
  • Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες.
  • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν από την 1η Μάρτη και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.
  • Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους.
  • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
  • Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων
  • Να  διευρυνθεί το  επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους 







ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ – ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ

Ήδη έχουν εκδοθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση πέντε (5) Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία περιέχονται τα πρώτα αυτά μέτρα:
1.- Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 25-2-2020 «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (ΦΕΚ 42/Α/25-2-2020),
2.- Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 11-3-2020 «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊούCOVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (ΦΕΚ 55/Α/11-3-2020) .
3.- Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 14-3-2020 «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊούCOVID-19» (ΦΕΚ 64/Α/14-3-2020) και
4.- Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20-3-2020 «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης» (ΦΕΚ Α' 68/20-03-2020).
5.- Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30-3-2020 «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις.» (ΦΕΚ Α' 75/30-03-2020).
Στις ΠΝΠ και στις ΚΥΑ που έχουν εκδοθεί κατ’εξουσιοδότηση αυτών, περιέχονται και διατάξεις που αφορούν άμεσα το σύνολο των εργαζομένων και δημοσίων υπαλλήλων της χώρας, είτε με τη θέσπιση ειδικών αδειών, είτε με την εισαγωγή μέτρων προστασίας της υγείας στην εργασία, είτε με την εισαγωγή ειδικού μηχανισμού στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, είτε με την εισαγωγή ευέλικτων μορφών εργασίας με μονομερείς εργοδοτικές αποφάσεις.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ

            Κατ’αρχάς πρέπει να γίνει ο απαραίτητος διαχωρισμός των μέτρων που αφορούν τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που ήδη έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και αυτών που πλήττονται σημαντικά. Οι πρώτες είναι αυτές που έκλεισαν με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ. 18149/2020 - ΦΕΚ 855/Β/13-3-2020, από 14-3-2020 και η απαγόρευση λειτουργίας παρατείνεται μέχρι και 11-4-2020 και οι δεύτερες αυτές που πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας με μεγαλύτερα έσοδα από την κύρια.

           

Για εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων:

·         Το διάστημα απαγόρευσης λειτουργίας της επιχείρησης σημαίνει ότι υφίσταται ανώτερη βία με αποτέλεσμα να απαλλάσσονται τα δύο μέρη (εργοδότης και εργαζόμενος) από τις κύριες υποχρεώσεις, που απορρέουν από τη σύμβαση εργασίας τους δηλ. την παροχή εργασίας και την καταβολή μισθού αντίστοιχα
·         Απαγορεύονται οι απολύσεις στις επιχειρήσεις αυτές από 18-03-2020 και όσες τυχόν έχουν πραγματοποιηθεί είναι άκυρες. 
·         Oι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
·         Οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου που λήγουν μετά την απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων τίθενται σε αναστολή Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής, η σύμβαση εργασίας συνεχίζεται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται. Αυτό σημαίνει ότι και η κατηγορία αυτή είναι δικαιούχος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού
·         Οι άδειες άνευ αποδοχών που δόθηκαν στις επιχειρήσεις αυτές, αίρονται αυτοδικαίως και επομένως οι εργαζόμενοι αυτοί είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
·         Κάλυψη των ασφαλιστικών κρατήσεων από το κράτος για το διάστημα καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού
·         Έκπτωση 25% στις φορολογικές (εκτός ΦΠΑ) και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία
·         Αναστολή πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για 4 μήνες
·          Καταβολή του 60% του μισθώματος του ακινήτου  που ενοικιάζουν και αφορά στην 1η κατοικία για Μάρτιο και Απρίλιο 2020.

Β. Για εργαζόμενους πληττομένων επιχειρήσεων
·         Παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη να θέσει μέρος ή όλο το προσωπικόπου εργαζόταν σε αυτόν κατά την 21-3-2020 σε αναστολή της σύμβασης εργασίας για το διάστημα από 21-03-2020 έως 20-04-2020. Το προσωπικό που δεν τεθεί σε αναστολή της σύμβασης εργασίας του, δικαιούται πλήρως το μισθό του, ανεξάρτητα αν ο εργοδότης αποδέχεται τις υπηρεσίες του ή όχι.
Ειδικά για τη δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας: 
·         Το χρονικό διάστημα της αναστολής πρέπει να είναι συνεχόμενο, διάρκειας 45 ημερολογιακών ημερών (αρχής γενομένης από τη δήλωση του εργοδότη π.χ. για αναστολή από 1-4-2020 αυτή διαρκεί έως 15-5-2020) το οποίο δεν επιτρέπεται να διακόπτεται (δηλ. να «βγάζει» τον εργαζόμενο από το καθεστώς αναστολής)
·         Μέχρι την 20-4-2020 ο εργοδότης μπορεί να θέτει σε αναστολή και άλλους εργαζομένους του
·         Συμβάσεις εργασίας εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, που δεν έχουν λήξει μέχρι την 21/3/2020 μπορούν να τίθενται σε αναστολή. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής, η σύμβαση εργασίας συνεχίζεται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται μετά την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής τους .
·         Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων τους, έχουν τη δυνατότητα για τους υπόλοιπους εργαζόμενους να κάνουν χρήση των διατάξεων των άρθρων ένατου και δέκατου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α' 68), δηλαδή ορισμό προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας ή και μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βγάλει σε αναστολή το μισό προσωπικό σε αναστολή και το άλλο μισό να εργαστεί δύο εβδομάδες το μήνα με ανάλογη περικοπή αποδοχών)
·         Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης της αναστολής απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.
·         Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης, υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν, για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής (δηλαδή για 45 ημέρες), τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας που σημαίνει τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας κατά την 21/3/2020, οπότε και μπορεί να κάνει χρήση του εν λόγω μέτρου. Στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας λήγει μετά τη λήξη της αναστολής.
·         Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, πλην αυτών που εργάζονται με τηλεργασία.
·         Οιεργοδότες – πληττόμενες επιχειρήσεις δύνανται να καταβάλλουν στους εργαζόμενούς τους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιπλέον ποσό, και σε κάθε περίπτωση μέχρι του ποσού των μεικτών καταβαλλόμενων αποδοχών τους, εξ ελευθεριότητας . Για το επιπλέον ποσό αυτό, υποβάλλεται ΑΠΔ και καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό αυτό, οι οποίες αφαιρούνται από την υποχρέωση κάλυψής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
·         Οιεπιχειρήσεις δύνανται να συμφωνήσουν με τους εργαζόμενούς τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, την παροχή εργασίας με τηλεργασία, μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησηςμε τηλεργασία που είναι αμειβόμενη από τον εργοδότη αναλογικά, με βάση τις καταβαλλόμενες μικτές αποδοχές του εργαζομένου του. Το ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για την εργασία αυτή, μπορεί να φθάνει έως το ύψος των αποδοχών για την νομίμως παρεχόμενη εργασία τους, αφαιρουμένου του ποσού της δικαιούμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
·         Για τις αποδοχές που αντιστοιχούν στην παροχή της ανωτέρω εργασίας υποβάλλεται ΑΠΔ και οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό καλύπτονται από τον εργοδότη και αφαιρούνται από την υποχρέωση κάλυψής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
·         Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.
·         δυνατότητα αναστολής πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών Μαρτίου προς την φορολογική διοίκηση για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Ειδικά για την αποζημίωση ειδικού σκοπού
Με την από 14-3-2020 ΠΝΠ, προβλέφθηκε ο Ειδικός Μηχανισμός Στήριξης εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευθεί λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, ή αυτών που πλήττονται σημαντικά, συμπεριλαμβανομένων μέτρων οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων και επιταγών κατάρτισης.
Αυτή έχει θεσπιστεί ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους οκτακοσίων ευρώ (800€), η οποία καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών από 15-3 έως 30-4-2020. Δίνεται εφόσον οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη ενεργή σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι απασχολούνταν σε περισσότερους του ενός εργοδότες, των οποίων ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής και κατ' επέκταση οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή, οι εργαζόμενοι επιλέγουν αποκλειστικά έναν εργοδότη προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους πληττομένων επιχειρήσεων.Εργαζόμενοι με παράλληλη απασχόληση σε δεύτερο εργοδότη που δεν είναι σε απαγόρευση λειτουργίας ή πληττόμενος δεν δικαιούνται της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Από την αποζημίωση ειδικού σκοπού εξαιρούνται : α) εκείνοι που εργάζονται εξ αποστάσεως, β) το προσωπικό ασφαλείας, γ) εκείνοι που βρίσκονται σε νόμιμη άδεια.Αυτό σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται σε άδεια ειδικού σκοπού, αναρρωτική, κανονική κλπ. δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης, παρά μόνο αν «κόψουν» τη σχετική άδεια. Ειδικά για την αναρρωτική, η οποία προϋποθέτει πράξη δημόσιας αρχής και επίσημο δικαιολογητικό (ιατρικό πιστοποιητικό), ο εργαζόμενος δεν μπορεί να τεθεί σε αναστολή παρά μόνο μετά το διάστημα της αναρρωτικής.
Διαδικασία:
·         Για τις κλειστές επιχειρήσεις οι εργοδότες από 24-03-2020 έως 10-4-2020 ενώ για τις πληττόμενες από 24-3-2020 έως 20-4-2020, οφείλουν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ Εργάνη στην οποία δηλώνουν ότι : 
Α) η επιχείρησή τους έχει αναστείλει τη λειτουργία της με απόφαση κρατικής αρχής ή ότι η επιχείρηση πλήττεται σημαντικά
Β) τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή.
Γ) τους παραιτηθέντες και απολυθέντες από 1-3 έως 20-03-2020. 
·         Κατόπιν οφείλουν να κοινοποιήσουν τη δήλωση εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στους εργαζομένους. 
Κατόπιν οι εργαζόμενοι :
·         ΑΠΟ 1-4-2020 ΕΩΣ 10-04-2020 για τις κλειστές και έως 30-4-2020 για τις πληττόμενες, οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας (supportemployees.yeka.gr), στην οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνουν:
Α) τον αριθμό πρωτοκόλλου της δήλωσης του εργοδότη. 
Β) τα προσωπικά τους στοιχεία
Γ) το ΙΒΑΝ προσωπικού λογαριασμού
Δ) τα στοιχεία μίσθωσης και εκμισθωτή, ώστε να λάβουν την έκπτωση μισθώματος κύριας κατοικίας (μόνο για τους εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή). 
{Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης για τους εργαζομένους κλειστών επιχειρήσεων πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος από 1/4/2020 μέχρι και 10/4/2020, ως εξής : Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1 Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2 Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3 Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4 Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5 Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6 Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7 Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8 Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9 Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0. Το ανωτέρω χρονικό διάστημα δύναται να παραταθεί. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης για τους εργαζομένους πληττομένων επιχειρήσεων, μπορεί να γίνει από την 1/4/2020 μέχρι και την 30/4/2020 και σε κάθε περίπτωση, μετά τη γνωστοποίηση σε αυτόν, της αναστολής της σύμβασης εργασίας του}.
Σημειωτέον ότι οι εργοδότες που δεν υποβάλουν την Υπεύθυνη δήλωση που προβλέπεται, κηρύσσονται έκπτωτοι από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο. Ειδικά οι εργοδότες πληττομένων επιχειρήσεων που δεν κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας, υπόκεινται κανονικά στα σχετικά ευεργετήματα (αφού έτσι θα οφείλουν αυτούσιο το μισθό στους εργαζομένους τους).

                        Εκ περιτροπής εργασία (Προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας)
Με το άρθρο ένατο της από 20-3-2020 ΠΝΠ, το σύστημα της πλήρους απασχόλησης υφίσταται συντριπτικό ρήγμα καθώς εισήχθη διάταξη που αφορά όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, πληττόμενες ή μη και που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες, χωρίς ενημέρωση, χωρίς διαβούλευση, χωρίς καν να προβάλλουν κάποιο λόγο, να θέτουν με μονομερή απόφασή τους το προσωπικό τους σε εκ περιτροπής εργασία, μειώνοντας αντίστοιχα τόσο το μισθό τους όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές. Συγκεκριμένα η διάταξη αναφέρει ότι για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας (δηλ. μέχρι 20-9-2020), o εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:
α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ' ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,
β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,
γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.
Με τη διάταξη αυτή ο εργοδότης οποιασδήποτε επιχείρησης (παρά το ότι ο Υπουργός, μετά τις αντιδράσεις, προσπάθησε να αλλοιώσει το γράμμα της διάταξης λέγοντας ότι αφορά τις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις και όχι όλες και για διάστημα 2-3 μηνών- μένει να δούμε την τροποποίηση) μονομερώς, χωρίς ενημέρωση και διαβούλευση με το προσωπικό ή τους εκπροσώπους του, να βάλει όλο το προσωπικό σε εκ περιτροπής απασχόληση (μισό τη μία εβδομάδα και μισό την άλλη) με συνέπεια την μείωση των αποδοχών και των εισφορών τους κατά 50%. Είναι προφανώς φαιδρότητες οι δηλώσεις του Υπουργού ότι «είναι στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών η περικοπή του μισθού, ο νόμος δεν λέει ότι κόβεται το 50%», αφού είναι γνωστό ότι ο μισθός είναι αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας!

Απαγόρευση απολύσεων
Οι απολύσεις απαγορεύονται στις εξής περιπτώσεις:
-          Για τις επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή λειτουργίας από 18-3-2020 και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, καθολικά.
-          Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ κύριας ή δευτερεύουσας δραστηριότητας που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, απαγορεύονται τόσο κατά το διάστημα της αναστολής όσο και το ισόχρονο διάστημα μετά τη λήξη του μέτρου (δηλ. 45+45 ημέρες) για όλο το προσωπικό που απασχολείτο κατά την 21-3-2020 (δηλ. απαγορεύεται έστω και μια απόλυση). Η προστασία καταλαμβάνει το πρόσωπο του εργαζόμενου και όχι μόνο τη θέση εργασίας.
-          Για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου του ορισμού προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων μέχρι το τέλος του μέτρου με αυτόν που υπήρχε στην έναρξή του. Θεωρούμε ότι θα υπάρξει η εξειδίκευση που υπήρχε και στις διατάξεις για την αναστολή σύμβασης εργασίας και θα οριστεί ότι η προστασία για το διάστημα αυτό καλύπτει το πρόσωπο του συγκεκριμένου εργαζομένου και όχι μόνο τη θέση εργασίας.
-          Οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου που λήγουν μετά την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων (για τις κλειστές), αναστέλλονται και συνεχίζονται για την υπολειπόμενο χρόνο μετά το τέλος της αναστολής. Αντίστοιχα οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου στις πληττόμενες επιχειρήσεις που δεν έχουν λήξει μέχρι την 21-3-2020 και που θέτουν, κατά την ευχέρειά τους, το προσωπικό αυτό σε αναστολή σύμβασης εργασίας, η σύμβαση συνεχίζεται για τον υπολειπόμενο χρόνο μετά την αναστολή.
Κατά τα λοιπά, ειδικά για λειτουργούσες επιχειρήσεις και για τις πληττόμενες που δεν θέτουν σε αναστολή το προσωπικό τους, ΔΕΝ υπάρχει καθολική απαγόρευση απολύσεων.

ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ

            Με το άρθρο δέκατο ένατο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 30-3-2020 «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις.» (ΦΕΚ Α' 75/30-03-2020), καθορίστηκε τι θα γίνει με το Δώρο Πάσχα:

1. Οι επιχειρήσεις εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και οι επιχειρήσεις – εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, δύνανται να καταβάλουν το επίδομα εορτών Πάσχα σε χρόνο μεταγενέστερο από τη Μ.Τετάρτη 15-4-2020 και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ης Ιουνίου 2020.

2. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις – εργοδότες τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έως την αναστολή της, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Πάσχα καταβάλλεται μειωμένο, όπως αναφέρουν οι ισχύουσες διατάξεις. Θυμίζουμε ότι το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

3. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις – εργοδότες τίθεται σε αναστολή, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

4. Στην περίπτωση καταβολής από τον εργοδότη της αναλογίας του Δώρου και στην περίπτωση καταβολής του μέρους αυτού από το κράτος, το ποσό του Δώρου υπολογίζεται βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγουμένη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης.